Tuesday, March 31, 2009

the disease...

ive been sitting depan lappy since 5pm..tgk gamba2 lame..updet blog..
and aku tejumpe gamba nih




gamba aku kat hospital..few years ago..due to athma attack...i had this disease since i was 6 years old...keturunan..dr nenek aku..tp biasenye kalau kene asma sbb keturunan ader 2 ways:

1- kene time kecik2 n sembuh bile besar...(adik,makcik n nenek aku)
2- time kecik tade athma..tp time besar baru kene..(abg aku)

but my case is different..aku kene dr kecik sampai besar..still x ok lg..cume rasernyer mcm da kurang sikit..

start dr form 2 aku kerap kene tahan ward..once for 2 month kot..sampai nurse tuh sume da knal aku..

best ke duk ward???

best:
1- order jer nk mkn ape..mesti mak masakkan..huhu..(time ni la aku mintak mcm2..kfc,secret recipe,kenny rogers)
2- dr hensem n mude
3-pelawat hensem n mude
4-bile visitor bawak food as buah tgn
5- tayah skola..hehe

x best:
1-sgt x larat sbb kene masuk air..bdan sgt lemah
2- x selesa
3- food hospital x best
4- biler tade org lawat
5- biler duk ward time hari rayer (3-4 kali gak aku duk hospital time raye..sedih bile dgr takbir n tgk org lawat pakai baju raye..)
6- bile kene mkn ubat sbb ubat tuh cepat larut lam mulut..letak jer da pahit.. aku kene mkn 8 bijik..
7- bising..lagi2 macik2 cine/india yg slalu jerit2 "sakit2"..
8- bosan tdo sepanjang ari
9- takut x bgn2 esoknyer..

n aku penah masuk ICU 2 mlm...cant forget bout that..x igt biler (sbb da byk kali sgt masuk spital)..yg aku igt; slalunye kalau masuk spital mak n ayah aku x jage..sbb aku still mampu wat sendiri..mase tuh ptg..mama n ayah kat umah..ptg baru dtg bawak baju n food..aku masuk tgh mlm tuh..ptg tuh aku raser dada nih berat sgt..susah nk nafas n aku gtau nurse..nurse tuh cek dada..pas2 bawak 1 mesin nih..dier cek SP02 aku..(kandungan oksigen lam darah)..pas2 aku dgr dr kater "kene masuk ICU nih"...demm..aku da cuak nk mampos..then dier bogel kan aku n tutup aku dgn kain jer n bwk aku masuk ICU..lam ICU tuh sejukk..air cond (org semput2 bg aircond lak)..dier pasang wire2 kat aku..cucuk kat tgn n kaki..tgn kaki aku masuk air..n dier x bg aku mkn or minum sbb incase aku x sedar that time senang dier nk masuk tube lam tekak aku...pas pasang wayar aku leh tgk aku nyer degupan jantung..huhu..cuak..dalam hati aku dok pikir "kalau esok aku x bgn cmner???kalau esok dier garis lurus jer cmner??"

ptg tuh mak aku sampai..dier cuak gak biler dr kater aku kat ICU..mama n ayah tdo kat hospital mlm tuh..ayah kater 5 minit ader mayat kuar dr ICU..x lelap ayah mlm tuh..aku???lg x lelap..takut esok x bgn..

bgn pg2 nurse akan kejut nk bersihkan diri..nurse tanye nk diorang bersihkan ke mak??of course la mak..dr mlm td aku tahan kencing..segan kot nk suruh nurse tuh bersihkan..mama bersihkan "itu"..lap2 badan..sumer rr..n seken day tuh aku da boleh mkn sbb condition da ok sket..

biler da ok sket aku main2 ngan komputer tuh..tahan nafas sat..then tgk kat skrin degupan jantung aku..hehe..hari2 aku ckp ngan dr mintakg ward bese sbb takut duk ICU..mlm pertama org mati sebelah aku sbb denggi..mlm kedua india depan aku mati sbb minum racun..byk giler antu org mati sekeliling aku..akhirnyer after mlm kedua kat ICU aku masuk ward bese..hehe..

mlm pertama kat ward bese makcik aku jage..n mlm tuh jugak la org kat katil sebelah tuh nk meninggal..3 kematian di sekeliling aku..haih..2 -3 ari gak aku kad ward bese baru leh discharge..

sejak tuh aku mmg doa sgt tamo masuk ICU da..tp penyakit aku nih sometime bleh aku kwal samtime x...aku makan nih pantang kurang sket..tp bile tekak da raser lain mcm aku baru start pantang...

tp athma aku teruk..gelak lebey x boleh..panas x boler..sejuk x boleh..jalan cepat mengah..tersedak x boleh...ayah aku kater saluran pernafasan aku nih sempit..da mcm2 aku mkn..kulit mempedal ayam..hati unta..still same jer


so bende ni la yg menjadi nyawa aku..g mane2 mesti aku bawak..my 1st boifren..kalau ilang aku kalut2 carik..kalau xder mende ni mmg mati la aku..

2 comments:

nazha.fikryah.ab said...

haha fadh..aku stuju ngan no 2 n 3 yg dlm list ape yg best duk kt spital..cuci mateeeeeee~wuuu :P

Arfah said...

oi fad.ak dok ward kne tikam tu xsmpat nk mandi lame2 dlm shower die yg besar itu.dok stu mlm je da kne halau.xsempat nk menikmati zaman2 dok ward.patut x patut diorg ni??bengang btol ak.
hahaah